SMALEC GRZYBOWY

0 (0 ocen)

pyszny z kromką razowego chleba i kwaszonym ogórkiem

Składniki:

  • 50 dag słoniny( zmielonej)
    25 dag pieczarek
    25 dag cebuli
    1 łyżka startych na pył , suszonych leśnych grzybów
    płaska łyżeczka bialego pieprzu
    sól do smaku

Smalec grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę przetapiamy na złocisto, a w trakcie kroimy cebulę i oczyszczone pieczarki na drobno.Susz grzybowy namaczamy w odrobinie wody.Gdy słonina nam się już przetopi ściągamy ją na chwilę z pieca i po trochu dodajemy cebulę, pieczarki,namoczony susz,uważamy bo tłuszcz będzie chciał uciec z garnuszka , wstawiamy jeszcze na chwilę na kuchenkę i doprawiamy solą i pieprzem.Ostudzony smalczyk przelewamy do kamiennego garnka do zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy