Smalczyk z cebulką i mięsem

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Uwielbiam ten smak i zapach domowego smalczyku z mięskiem i cebulką, polecam ze świeżym pieczywem i kiszonym ogórkiem :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 60 dag słoniny
    30 dag mięsa mielonego wieprzowego
    2 cebule małe
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Skwarki

Smalczyk z cebulką i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • . 1. Słoninę przepuścić przez maszynkę do mięsa i wrzucić do garnka z grubym dnem, stopić na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy słonina się wytopi i stanie się złocista, wkładamy mięso mielone i smażymy ok.10 minut. Cebulę siekamy drobniutko i wrzucamy do smalczyku wszystko razem dusimy jeszcze chwilkę.Doprawiamy. Rozlewamy do naczyń lub słoiczków i odstawiamy. Gdy ostygnie wkładamy do lodówki na całą noc.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi ze skwarkami można przecedzić przez sitko i wykorzystać do czegoś innego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Przyprawy Słonina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować