Smakowite paluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy lenią wodę oraz 5 łyżek oliwy. Potem dodajemy mąkę oraz sól. Zagniatamy to na jednolitą masę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godz.
2.Ciasto dzielimy na 5-7 części. Każdą część wałkujemy na prostokąt o szerokości ok 10-12 cm a grubości jak najcieńszej. Prostokąt tniemy nożem na paski ok 1 cm i układamy na blaszce do pieczenia. Paluszki smarujemy żółtkami zmieszanymi z 3 łyżkami oliwy oraz wybraną przez nas posypką. . pieczemy ok 10-15 min w temperaturze 200 stopni.
Porady
jako posypkę polecam również: grubo ziarnistą sól lub sezam.
do paluchów można także podawać różnego rodzaju dipy np. czosnkowy lub paprykowy
Komentarze