Potrawa jest bardzo smaczna, łatwa w przyrządzeniu. Często gości na moim stole.
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa ( można użyć zmieszanego mięsa np. ½ wieprzowego i ½ wołowego)
- 4 jajka
- 2 suche bułki
- 1-2 średnie cebule
- ok. 3 łyżki masła
- natka pietruszki
- 4 plastry wędzonego boczku
- 2 listki laurowe
- kilka marchewek
- 300 g mrożonego groszku, może być także groszek z puszki
- majeranek, sól, pieprz do smaku
Smakowite kule z jajecznym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować, wystudzić i obrać. Bułki zamoczyć w wodzie. Cebulę drobno posiekać, pietruszkę umyć i również posiekać. 1łyżkę masła roztopić na rozgrzanej patelni, wrzucić cebulę i zeszklić.
W osobnym naczyniu połączyć mięso z bułką, podsmażoną cebulą, natką pietruszki, majerankiem, pieprzem i solą.
Z ¾ masy mięsnej formować kulki, zrobić wgłębienie i umieścić w środku całe obrane jajko. Pozostałą masę nałożyć na wierzch , uformować kule. Każdą kulę zawijamy w plaster boczku.
Naczynie żaroodporne natłuścić drugą łyżką masła, ułożyć kulki (w pierwszą kulkę wcisnąć 2 listki laurowe). Całość lekko skropić wodą i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec 60-70 minut.
W międzyczasie na patelni rozgrzać trzecią łyżkę masła i wrzucić pokojoną w plasterki marchewkę. Lekko poddusić, posolić, dodać pieprzu, dolać ok. 1 szklanki wody i dusić na małym ogniu jeszcze ok. 8-10 minut. Następnie dodać groszek i poddusić jeszcze ok. 3 minut.
Po upieczeniu, kulki wyłożyć na półmisek, dać marchewkę z groszkiem, polać powstałym sosem, można zagęścić łyżką mąki.
Porady
Kulki świetnie smakują z purre ziemniaczanymi.
Potrawę możemy wykonać także z mięsa króliczego, zyskuje wtedy oryginalny smak.
Komentarze