Smaki Indii: Pręga wołowa pieczona w jogurcie

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Aromatyczna długo pieczona potrawa kuchni indyjskiej

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • (dla 3-4 osób):
    600 g pręgi wołowej
    200 ml jogurtu naturalnego
    1 biała cebula
    1 cebula czosnkowa
    1 główka czosnku
    1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
    1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
    1 łyżeczka soli
    1 mała suszona papryczka chilli
    3 łyżki oleju arachidowego
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smaki indii: pręga wołowa pieczona w jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę oczyszczamy i kroimy na 2 cm kawałki, obie cebule kroimy w drobną kostkę, a główkę czosnku kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej na średnio-wysokim ogniu i wrzucamy wołowinę. Smażymy cały czas mieszając do lekkiego zbrązowienia, a następnie przekładamy na talerz i odstawiamy na bok.
  • 2. Zmniejszamy ogień i na tę samą patelnię wrzucamy cebulę i kładziemy czosnek. Po 4 minutach czosnek wyjmujemy i odkładamy na bok. Cebulkę smażymy do lekkiego zbrązowienia, czyli jeszcze przez 6 minut.
  • 3. Do cebuli dodajemy wołowinę wraz z sokami, które się wytworzyły, doprawiamy pieprzem, imbirem i solą, kruszymy papryczkę chilli. Przesmażamy przez około minutę. Po tym czasie dodajemy jogurt naturalny, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia.
  • 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mięso wraz z cebulą i jogurtową zalewą przekładamy do żaroodpornego naczynia, a na wierzch układamy czosnek. Całość owijamy szczelnie folią aluminiową (ja zawinęłam na dwa razy) i wkładamy do piekarnika na 100 minut. Następnie piekarnik wyłączamy, a mięso zostawiamy w nim jeszcze na 30 minut. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :)

Porady

Jest to potrawa typu dum. Już tłumaczę: Oryginalnie potrawy tego typu były przygotowywane na małym ogniu pod szczelną płaską pokrywą, na którą wysypywano gorący węgiel. My oczywiście nie będziemy sypać węgla po naszej kuchence :) Zamiast tego owiniemy naszą potrawę bardzo szczelnie w folię aluminiową i upieczemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Imbir Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować