Pierogi z rosołowym mięskiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mięso z dzień wcześniej ugotowanego rosołu obrać z kości, dodać pokrojoną cebulę, majeranek, wlać trochę rosołu i pałką blendera zmiksować, dodać tartą bułkę, wymieszać
2.w misie robota hakiem wyrobić sprężyste ciasto na pierogi, wody dolewać w trakcie wyrabiania, zależy od mąki ile wody wchłonie
3.ciasto schować do woreczka i odstawić na 30 minut
4.ciasto podzielić na porcje, każdą cienko rozwałkować, wycinać szklaną krążki, nadziewać 1 czubatą łyżeczką farszu i sklejać pierogi
5.na oleju zrumienić cebulkę z przyprawami
6.w osolonym wrzątku z 2 łyżkami oleju ierogi po wypłynięciu gotować z 3-4 minuty na mniejszym ogniu, pod zimną woda opłukać, wkładać porcjami do miski i każdą porcję okrasą okrasić, nie będą się zlepiały
Komentarze