Imieninowe ciasto z masą budyniową

5 (179 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Szukasz pomysłu na ciasta imieninowe? Ta kremowa, delikatna propozycja jest idealna na uroczystości domowe.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    120 g mąki pszennej przesianej
    220 g cukru
    6 jajek
    2 czubate łyżeczki kakao
    cukier waniliowy
    2 łyżki oleju
    2 łyżeczki płaskie- proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    200 g masła" extra"
    3 żółtka
    230 g cukru
    250 ml mleka
    2 łyżki mąki pszennej przesianej
    2 opakowania cukru waniliowego- 32 g

    Ponadto:
    paczka okrągłych biszkoptów- 200g
    dżem jeżynowy
    banany- 3 szt
    2 opakowania galaretki agrestowej
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Imieninowe ciasto z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt przed pieczeniem 1. Wykonanie biszkopta:
    Ubijamy białka na sztywno z odrobiną soli. Następnie wsypujemy oba cukry, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy powoli mąkę z proszkiem. Na końcu wlewamy olej, lekko mieszamy.
    Odlewamy 1/4 ciasta.
  • masa budyniowa na biszkopcie 2. Wykonanie masy budyniowej:
    Żółtka, cukier, wanilię- miksujemy. Powoli wsypujemy przesianą mąkę.
    Zagotowujemy mleko. Wlewamy wrzące do masy jajecznej. Szybko mieszamy łyżką. Na małym ogniu chwilkę gotujemy. Studzimy.
    Masło ucieramy mikserem. Dodajemy po łyżce chłodny budyń.
  • przełożony biszkopt dżemem 3. Rozpuszczamy 2 galaretki w ilości wody podanej na opakowaniu w lecie- wlewamy mniej wody. Studzimy.
    Obieramy banany, kroimy na plasterki.
    Biszkopty- ciastka sklejamy po 2 razem, przekładając je w środku dżemem jeżynowym.
  • ciasto z kakao plus biszkopty 4. Ciasto biszkoptowe przed pieczeniem:
    biszkopt z kakao- 3/4 porcji
    biszkopty równo poukładane po całym cieście
    biszkopt z kakao- 1/4 porcji

    Pieczemy w 160 stop. C przez ok. 30 min. Studzimy.
  • galaretka na cieście 5. Składanie ciasta:
    ciasto biszkoptowe
    masa budyniowa
    pokrojone w plasterki banany
    galaretka agrestowa
  • ciasto imieninowe w przekroju 6. Wstawiamy do lodówki, tak złożone ciasto na kilka godzin.
    Kroimy na małe kwadraty.
  • ciasto imieninowe 7. Smacznego ;)

Porady

Wszystkie składniki winny mieć temp. pokojową. Masę możemy użyć dowolną, byle była jasna. Doskonalą jest ajerkoniakowa. Dżem powinien być dla kontrastu- ciemny. Ciasto najsmaczniejsze jest na drugi dzień, gdy wszystkie warstwy sobą nawilgną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Banany Galaretka Masło Dżem owocowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Imieniny Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować