SMAŻONE ZIOŁOWE POMIDORY

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszna i zdrowa przekąska, gotowa w zaledwie kilka minut.

  • 20 min

Składniki:

  • • 4 duże twarde pomidory
    • ok. 15 dag mąki
    • 150 ml mleka
    • 1 jajko
    • Po 2 łyżki posiekanego koperku i natki
    • Olej do smażenia, sól, pieprz

Smażone ziołowe pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtko wymieszać z mlekiem, stopniowo dodawać przesianą mąkę. Następnie dodać ubitą na sztywno pianę z białek, szczyptę soli i posiekane zioła, wszystko delikatnie wymieszać (ciasto powinno być dość gęste).
  • 2. Pomidory umyć, osuszyć, wykroić nasady ogonków i pokroić w grubsze plastry.
  • 3. Plastry pomidora posypać pieprzem, nabijać na widelec i zanurzać w przygotowanym ciście. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać na gorąco.

Porady

Aby plastry pomidora się nie rozpadły należy je kroić równolegle go nasady ogonka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy