SMAŻONE ZIELONE POMIDORY

4.47 (200 ocen)

Nie wiem, czy jest wśród Was osoba, która nie zna (nie kojarzy) magicznej książki/filmu "Smażone zielone pomidory". Ja film obejrzałam kilka lat temu i od tamtej pory wiedziałam, że kiedyś przygotuję tytułowy rarytas.

Składniki:

  • Składniki (2 porcje):
    4 pomidory zielone
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    3 łyżki mąki pszennej
    1 jajko
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    2 łyżki bułki tartej

    ponadto
    olej do smażenia
    bekon
Wystaw ocenę:

4.47 (200 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Smażone zielone pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelnię wrzucamy pokrojony w plasterki boczek. Smażymy go do czasu, aż prawie cały tłuszcz się wytopi. Skwarki zdejmujemy z ognia.
  • smażone zielone pomidory 2. Pomidory obieramy z szypułek, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy je w plastry o grubości około 1 cm (maksymalnie). Każdy plasterek oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy je najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na samym końcu w bułce tartej zmieszanej z mąką kukurydzianą.
  • 3. Na gorącym tłuszczu (tym z bekonu) smażymy pomidory (w razie potrzeby możemy dolać nieco oleju). Gotowe smażone zielone pomidory odsączamy i podajemy ze skwarkami.

Porady

Pomidory zielone, to po prostu pomidory niedojrzałe. Uwaga! Ze względu na zawartość tomatyny, która w dużych dawkach powoduje poważne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, odradzam zjadanie niedojrzałych pomidorów na surowo. Obróbka cieplna i marynaty neutralizują w znacznej mierze działanie tej substancji szkodliwej. Warto więc niedojrzałe sztuki zamienić w smażone zielone pomidory.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Zielone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować