Smażone udka

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przygodę z gotowaniem zaczęłam niedawno. Przepis na udka dostałam od znajomej. Często je robię, bo wszystkim smakują.

Składniki:

  • udka z kurczaka (ilość zależy od liczby porcji)
    sól
    olej

    Do panierowania:
    mąka
    jajko
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażone udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażone udka 1. Udka z kurczaka opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i ostrożnie zdejmujemy skórę, żeby nie uszkodzić mięsa. Za pomocą dość ostrego małego nożyka ostrożnie oddzielamy mięso od kości. Mięsa nie rozbijamy tłuczkiem, bo może się porozrywać.
  • 2. Mięso przyprawiamy solą (lub innymi przyprawami, np. do drobiu– według własnego uznania). Udka panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy udka i i smażymy na wolnym ogniu trochę dłużej niż kotlety schabowe, aby mięso w środku było dobrze usmażone i miękkie, a panierka nabrała ciemnozłotego koloru. Przewracamy na drugą stronę i smażymy do zrumienienia.

Porady

● Udka natarte przyprawami możemy na 40 minut włożyć do lodówki, by mięso przeszło aromatem przypraw. Wtedy będą smaczniejsze. ● Smażone udka doskonale smakują z pieczonymi ziemniakami i sałatą z sosem winegret.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować