Smażone przegrzebki czosnkowo - ziołowe podane na okrągłych tostach

4.5 (170 ocen)

Pierwszy raz kupiłam i próbowałam przegrzebki. Jest to jadalny gatunek małża nitkoskrzelnego z rodziny przegrzebkowatych. Wysoko ceniony pod względem kulinarnym (mięso zawiera wiele żelaza), zaliczany do owoców morza.

Składniki:

  • Składniki:
    przegrzebki mrożone (ja kupiłam w biedronce po 4 zł)
    3 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    garść koperku
    sok z cytryny
    sól, pieprz
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki

Smażone przegrzebki czosnkowo - ziołowe podane na okrągłych tostach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przegrzebki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Masło mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanym koperkiem solą i pieprzem. Na patelnię rozgrzewamy masełko ziołowo - czosnkowe i następnie dodajemy przegrzebki, smażymy po 1-2 minucie z każdej strony.
  • 2. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy na grzankach (ja wycięłam z nich kółka szklanką) Grzanki można jeszcze posmarować ziołowym masełkiem.

Porady

Trzeba uważać żeby je nie przesmażyć. Najlepiej smażyć po 1-2

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Przegrzebki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować