Smażone pierożki z mięsem

4.5 (149 ocen)

  • 60 min

Pierożki są wykwinte, syte, a jednocześnie tanie.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -0,5 kg mąki
    -0,5 kg gotowanych ziemniaków
    -1 jajko
    -szczypta soli
    Farsz:
    -gotowane mięso np.obrane z kości
    -cebula
    -sól i pieprz do smaku
    Panierka:
    -2 jajka
    - przyprawa uniwersalna
    -bułka tarta
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażone pierożki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Dodać mąkę, jajko i sól.Zagnieść ciasto.Jeśli jest zbyt gęste można dodać niewielką ilość wody.Rozwałkować , wykrawać krążki od szklanki.Do środka wkładać przygotowany farsz, zlepić pierożki;
  • 2. Ugotowane mięso np. od kości zmielić przez maszynkę.Cebulkę drobno pokroić, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać do mięsa, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • 3. Jajka rozmącić z przyprawa uniwersalna.W drugim naczyniu przygotować bułkę tartą.Gotowe pierożki zanurzyć w jajku, następnie w bułce, smażyć na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron.

Porady

Doskonale smakują podawane z barszczem lub żurkiem.Do farszu można dodać też pieczarki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować