Smażone krewetki ze szparagami

4.5 (200 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekkie, szybkie w przygotowaniu, wiosenne danie dla miłośników krewetek i szparagów

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - krewetki królewskie niegotowane: 0.5 kilograma
    - białe szparagi: 1 pęczek
    - oliwa: 2 łyżki
    - czosnek: 4 ząbki
    - białe wino: 0.5 szklanki
    - cytryna (sok): 1 sztuka
    - chilli suszone lub w proszku: 1 szczypta
    - pieprz czarny świeżo zmielony: 1 szczypta
    - sól: 2 szczypty
    - natka pietruszki świeża: 0.5 pęczka
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Smażone krewetki ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi umyć, odciąć im zdrewniałe końcówki, obrać, pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Ząbki czosnku obrać z łusek, pokroić w plasterki.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek, smażyć pół minuty. Następnie dodać pokrojone szparagi, chilli, pieprz, smażyć 2 minuty, mieszając.
  • 3. Dodać krewetki, sól, wino i sok z cytryny, smażyć, aż krewetki się zaróżowią - ok. 2 minut. Krewetek nie należy smażyć zbyt długo, bo zrobią się twarde.
  • 4. Posypać posiekaną natką pietruszki, wymieszać i od razu podawać wraz z sosem, który powstał w trakcie smażenia oraz świeżą bagietką lub grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować