Smażone banany po chińsku

4.5 (185 ocen)

  • Dla 10 osób

Deser bardzo popularny nie tylko w Chinach.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • - 4 banany
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 2 łyżki wody
    - 1/2 szklanki siemienia
    - olej do smażenia
    Ciasto
    - 100 g mąki ryżowej
    - 100 g mąki pszennej
    - 2 łyżki kaszy manny
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 200 ml wody
    Syrop
    - 500 g cukru
    - 250 ml wody - 1 szklanka
    - 1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Smażone banany po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażone banany po chińsku 1. - Banany obrać, pokroić na 2 cm kawałki i wymieszać z sokiem z cytryny i wodą.
    - Gotować wodę z cukrem i olejem przez 10 minut.
    - Obie mąki, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać z wodą na gęstą masę.
    - Ciasto ma oblepiać banana nie spływając z niego. Jeśli jest zbyt gęsta to dodać odrobinę wody.
    - Rozgrzać olej w metalowej misce.
    - Przygotować 2 patyczki drewniane - szaszłyki, nabijać kawałek banana na patyczek i włożyć do ciasta. Drugim patyczkiem zsunąć banana do gorącego oleju.
    - Smażyć na złoty kolor, wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu.
    - Ponownie nabijać usmażonego banana na patyczek i włożyć do gorącego syropu, po czym posypać sezamem.
    - Podawać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Chińska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować