Smażone banany po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Banany obrać, pokroić na 2 cm kawałki i wymieszać z sokiem z cytryny i wodą.
- Gotować wodę z cukrem i olejem przez 10 minut.
- Obie mąki, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać z wodą na gęstą masę.
- Ciasto ma oblepiać banana nie spływając z niego. Jeśli jest zbyt gęsta to dodać odrobinę wody.
- Rozgrzać olej w metalowej misce.
- Przygotować 2 patyczki drewniane - szaszłyki, nabijać kawałek banana na patyczek i włożyć do ciasta. Drugim patyczkiem zsunąć banana do gorącego oleju.
- Smażyć na złoty kolor, wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Ponownie nabijać usmażonego banana na patyczek i włożyć do gorącego syropu, po czym posypać sezamem.
- Podawać od razu po przygotowaniu.
Komentarze