" Smażona wątróbka z karmelizowaną cebulą "

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna smażona wątróbka z dodatkiem karmelizowanej cebuli.

  • 30 min

Składniki:

  • - wątróbka wieprzowa - 0,5 kg
    - cebula - 4 szt.
    - olej do smażenia
    - mąka - 2 łyżki
    - pieprz czarny mielony - szczypta
    - cukier - 2 łyżki

" smażona wątróbka z karmelizowaną cebulą " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W gęsiarce rozgrzewamy niewielką ilośc oleju.

    Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki.

    Wkładamy do gęsiarki , słodzimy!!! i szklimy do momentu , aż uzyskamy złocisty kolor.


    Wątróbkę myjemy , odsączamy na cedzaku , osuszamy papierowym ręcznikiem.

    Kroimy na mniejsze kawałki.

    Każdy kawałek nakrawamy delikatnie nożem z obu
    stron.

    Delikatnie oprószamy pieprzem , obtaczamy w mące.

    Smażymy na patelni na rozgrzanym
    oleju z dwóch stron na złoty kolor.

    Obsmażoną przekładamy do gęsiarki na cebulkę.

    Podlewamy 1/2 szklanki wrzątku i dusimy pod
    przykryciem około 10-15 minut.

    Solimy dopiero na talerzu!

    Smacznego!

Porady

* Cukier sprawia , że cebulka ładnie się karmelizuje i nabiera wyjątkowego posmaku. * Nie solimy wcześniej , gdyż wątróbka stanie się twarda.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy