Zdrową rybkę przyrzadzam dla mojego chlopaka który przepada za smażonymi filetami
20 min
Składniki:
6 filetów z morszczuka lub mintaja
2 jajka
bułka tarta
mąka
sól
suszone grzyby
ziemniaki
olej do smażenia
margaryna do smażenia
2 srednie cebule
15 dag małych pieczarek
Smażona ryba po finsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy przez 25 min.
2.Filety z ryby solimy i maczamy w jajku prze 5 min. Do jajka dodajemy troche soli.
3.W garnku smażymy cebulke na margarynie z pieczarkami dopóty dopóki się zarumieni.
4.kiedy cebulka sie zarumieni a pieczarki beda usmazone dodajemy do nich łyżke przegotowanej wody
5.Rybe obtaczamy w mące wymieszanej z bulka tarta
6.Smażymy rybę na rozgrzanym oleju dodając łyzke margaryny. Smazymy z obu stron. Do oleju wrzucamy suszone grzyby wtedy ryba bedzie miała oryginalny smsk i zapach.
7.na ugotowane ziemniaki polewamy cebulka i pieczarkami podajemy z rybą.
Porady
Podaważ z mizerią, kapustą kiszona badz ogórkiem kiszonym.
Komentarze