Smażona ryba po finsku

4.5 (168 ocen)

  • 20 min

Zdrową rybkę przyrzadzam dla mojego chlopaka który przepada za smażonymi filetami

  • 20 min

Składniki:

  • 6 filetów z morszczuka lub mintaja
    2 jajka
    bułka tarta
    mąka
    sól
    suszone grzyby
    ziemniaki
    olej do smażenia
    margaryna do smażenia
    2 srednie cebule
    15 dag małych pieczarek
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażona ryba po finsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaczki 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy przez 25 min.
  • filety 2. Filety z ryby solimy i maczamy w jajku prze 5 min. Do jajka dodajemy troche soli.
  • cebulka smazona 3. W garnku smażymy cebulke na margarynie z pieczarkami dopóty dopóki się zarumieni.
  • ;) smaczne 4. kiedy cebulka sie zarumieni a pieczarki beda usmazone dodajemy do nich łyżke przegotowanej wody
  • mniam 5. Rybe obtaczamy w mące wymieszanej z bulka tarta
  • mniam mniam 6. Smażymy rybę na rozgrzanym oleju dodając łyzke margaryny. Smazymy z obu stron. Do oleju wrzucamy suszone grzyby wtedy ryba bedzie miała oryginalny smsk i zapach.
  • 7. na ugotowane ziemniaki polewamy cebulka i pieczarkami podajemy z rybą.

Porady

Podaważ z mizerią, kapustą kiszona badz ogórkiem kiszonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować