Smażona kaszanka z cebulą i wątróbkami

4.5 (180 ocen)

  • 10 min

Jest to sposób na przygotowanie zwykłej kaszanki w bardziej elegancki sposób :)

  • 10 min

Składniki:

  • Składanki na 2 porcje:
    4 kaszanki z kaszy gryczanej
    pół kilo wątróbki drobiowej albo wieprzowej (jeśli kaszanka ma w sobie dużo wątróbki - możemy zrezygnować z dodatkowej porcji podrobów)
    2 duże cebule
    sól
    gałka muszkatołowa
    pieprz
    musztarda
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Kaszanka Dania główne

Smażona kaszanka z cebulą i wątróbkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju i zalewamy odrobiną wody i smażymy aż woda wyparuje a cebula stanie się wpół miękka.
  • 2. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon i dodajemy do cebuli. Podsmażamy około 2 minuty i po chwili dodajemy kaszankę obraną z kiszki, pokrojoną w plasterki. Wszystko smażymy.
  • 3. Na koniec dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej, odrobinę soli i pieprzu wg uznania. Podajemy z musztardą i chlebkiem, albo tostami.

Porady

Żeby uzyskać ładny kształt kaszanki na talerzu, kaszankę ubijamy łyżką do małej miseczki i wysypujemy na talerz jak piaskową babkę :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować