Przepis pochodzi z show Martha6. Kurczak tak przygotowany daje efekt jak z KFC. Jest bardzo soczysty, dobrze doprawiony i bardzo chrupiący. Polecam każdemu kto aż tak bardzo nie liczy kalorii.
24 godz.
Składniki:
- duży kurczak - poporcjowany na mniejsze kawałki
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 2 litry wody
- pół szklanki soli
- pół szklanki cukru
- mąka do panierowania
- olej do głębokiego smażenia
Smażony kurczak z solanki (marynowany 24h) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy solankę, wodę z solą i cukrem zagotowujemy i studzimy. W każdą część mięsa wcieramy miks przypraw (papryka, cayenne, pieprz).
2.Wkładamy kurczaka do zimnej solanki i marynujemt w lodówce 24 godziny.
3.Przed smażeniem każdy kawałek opłukujemy (lekko), osuszamy i obtaczamy w mące.
4.Smażymy w rozgrzanym oleju aż się zezłoci. Ja pierwszy kawałek przekoiłam, aż do kości by sprawdzić jaki jest czas smażenia. Wszystko tu odbywa się na oko :) Smacznego!
Komentarze