SMAŻONY DORSZ W ZALEWIE SALSA (PRZEKŁADANY OGÓRKIEM KONSERWOWYM I CEBULKĄ)

4.5 (175 ocen)

  • 4 godz.

Powoli zbliża się ten czas w roku, kiedy spożycie ryb rośnie gwałtownie:) Okres przedwielkanocny zachęca do wprowadzenia w menu (szczególnie piątkowe) ryb. Mam dziś dla Was przepis na taką, która smakiem przywodzi mi na myśl...kebab:) Sos, a raczej zalewa- salsa, potęguje doznania kubków smakowych

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki na smażoną rybę:

    0,5 kg filetów z dorsza
    1 jajo
    100 g mąki
    sól, pieprz
    olej do smażenia

    duży słoik ogórków konserwowych
    3 cebule

    zalewa:
    2 szklanki wody
    0,5 szklanki oleju
    2,5 łyżki cukru
    6 łyżek octu
    2 łyżki ketchupu
    1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 liście laurowe
    6 kulek ziela angielskiego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb Ryba Sosy

Smażony dorsz w zalewie salsa (przekładany ogórkiem konserwowym i cebulką) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dorsz smażony 1. Filety rybne pokroić w małe kawałki (ok 4cm x 6cm) oprószamy solą, pieprzem, obtaczamy w jajku a następnie w mące i smażymy.
  • warzywa krojenie 2. Ogórki kroimy w cienkie plastry wzdłuż, a cebule kroimy w cienkie, okrągłe plasterki
  • 3. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy.
  • ryba z warzywami 4. WYKONANIE:
    Część filetów ułożyć w głębokiej, przeszklonej salaterce( ja użyłam naczynia żaroodpornego).
    Na każdy filet położyć plaster cebuli i plaster ogórka. Czynność powtarzać do wyczerpania ryby.
    Ostatnia warstwa to ryba z cebulą i ogórek na wierzchu.
  • zalewa 5. Rybę zalewamy GORĄCĄ zalewą
  • przykryte naczynie 6. Przykrywamy naczynie

Porady

Najlepiej smakuje, gdy zalewa całkiem ostygnie(po 3-4 godzinach)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Post Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować