makaron do dań z woka 1 opakowanie
filet z kurczaka 1 pojedynczy
kiełki sojowe 1 słoik
grzyby mun 1 garść
kapusta biała 2 garści
przyprawa orientalna 2 łyżki
sos sojowy
sos chili
ocet ryżowy
sos do dań z woka
mąka ziemniaczana 1/2 łyżki
szczypiorek do posypania
Smażony makaron z kurczakiem w chińskim sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą orientalną, skropić sosem sojowym, octem ryżowym i sosem chili. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić mięso.
2.Do mięso dodać poszatkowaną kapustę, osączone kiełki sojowe i pokrojone namoczone wcześniej grzyby mun. Wymieszać i podsmażyć.
Wodę, w której moczyły się grzyby wymieszać z 1 łyżką sosu chili, 2 łyżkami sosu sojowego i 3 łyżami sosu chińskiego do dań z woka. Dodać 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej. Całość wlać do kurczaka z warzywami i mieszać aż sos zgęstnieje. Makaron do dań z woka przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z sosem. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Komentarze