Przygotowanie tortu jest czasochłonne, ale efekt jest tego wart.
Składniki:
● 12 kromek pszennego lub ziarnistego chleba tostowego
● 25 dag chudego mielonego twarogu
● 35 dag majonezu
● ok. 25 dag śmietany 30-proc.
● ok. 10 dag wędzonego łososia w plastrach
● 30 dag szynki
● 2 jajka
● 2-3 gałązki natki pietruszki
Smorgostorta – szwedzki tort kanapkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę i łososia kroimy
w małe kawałki. Jajka gotujemy
na twardo. Studzimy
i obieramy.
2.Twaróg miksujemy z majonezem.
Śmietanę ubijamy
i mieszamy z twarogiem. Masę
dzielimy na 3 porcje. Jedną
mieszamy z łososiem, drugą
z szynką, a trzecią porcję
zostawiamy bez dodatków.
3.Trzy kromki układamy
obok siebie. Smarujemy 1/3
masy łososiowej. Przykrywamy
3 kolejnymi kromkami
i smarujemy masą szynkową.
Znów przykrywamy 3 kromkami
i smarujemy masą bez dodatków. Kolejne 3 kromki
oraz boki tortu smarujemy
pozostałą masą łososiową.
Schładzamy.
4.Przed podaniem dekorujemy
ćwiartkami jajek i natką
pietruszki.
Komentarze