Ślimaki z mięsem

0 (0 ocen)

idealne na gorącą kolację

Składniki:


  • Farsz:
    500 g wieprzowej łopatki
    2 jajka
    sól do smaku
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżeczka granulowanej cebulki
    pieprz do smaku
    100 ml wody
    2 łyżki bułki tartej

    Ciasto :
    1 kg mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    1 łyżka soli
    100 g świeżych drożdży
    2,5 szk mleka
    2 jajka
    200 g serka topionego Gouda
    1 łyżka przyprawy ognisty smok
    75 ml oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ślimaki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz :
    Mięso zmielić, dodać pozostałe składniki i wyrobić masę. Konsystencja powinna być miękka aby można ją było rozsmarować.
  • 2. Ciasto :
    Drożdże rozrobić z cukrem.
    Mleko zmiksować z serkiem topionym.
    Do drożdży wsypać mąkę, dodać sól, olej, przyprawę ognisty smok, jajka i rozrobione mleko.
    Wyrobić gładkie ciasto.
  • 3. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Gdy podwoi swoją objętość, wyjąc je z miski i jeszcze chwilkę wyrobić.
    Ciasto rozwałkować na prostokąt, ale nie za cienko.
  • 4. Na ciasto rozsmarować masę mięsną.
    Zwinąć roladę, po czym ciąć ją na plastry o grubości około 2 cm.
    Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
  • 5. Ślimaki zostawić na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
    Po wyrośnięciu wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować