Ślimaki z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zasypać solą i 2 łyżkami cukru. Zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 5 minut. Dodać mąkę, żółtko, olej. Wyrobić. Jeśli ciasto jest za suche, dodać wody. Przykryć wilgotną, bawełnianą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłe miejsce.
2.Ciasto podzielić na 4 porcje. Każdą z nich rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm.
3.Przygotować masę cynamonową: wymieszać cynamon z cukrem i białkiem. Rozsmarować na każdym z placków. Obsypać daktylami.
Każdy placek zawinąć w rulon (tak jak makowca) i pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 - 2 cm.
4.Układać na blaszce. Piec 20 minut w 190 stopniach.
Smacznego!
Porady
Daktyle warto namoczyć w ciepłym mleku przed pieczeniem.
Komentarze