ślimaki z daktylami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Słodki, smaczny i tani smak dzieciństwa.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • (na ok. 30 ślimaków):
    1/4 kostki drożdży,
    3 szklanki mąki,
    4 łyżki cukru,
    1 jajko,
    szklanka ciepłego mleka,
    łyżka oleju,
    łyżeczka cynamonu,
    ok. 50 g pokrojonych daktyli suszonych,
    szczypta soli.

Ślimaki z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypać solą i 2 łyżkami cukru. Zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 5 minut. Dodać mąkę, żółtko, olej. Wyrobić. Jeśli ciasto jest za suche, dodać wody. Przykryć wilgotną, bawełnianą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Ciasto podzielić na 4 porcje. Każdą z nich rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm.
  • 3. Przygotować masę cynamonową: wymieszać cynamon z cukrem i białkiem. Rozsmarować na każdym z placków. Obsypać daktylami.
    Każdy placek zawinąć w rulon (tak jak makowca) i pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 - 2 cm.
  • 4. Układać na blaszce. Piec 20 minut w 190 stopniach.

    Smacznego!

Porady

Daktyle warto namoczyć w ciepłym mleku przed pieczeniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy