Miękkie bułeczki zakręcone w ślimaki, z chrupiącą, kokosową posypką są świetne do kawy, herbatki czy kubka mleka. Nie mogliśmy się powstrzymać i zajadaliśmy je jeszcze ciepłe.
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki suchych drożdży
50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
1 jajko
200 ml mleka
szczypta soli
3 łyżki cukru
Ślimaki serowe z kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: do miski wsyp mąkę i drożdże. Mleko lekko podgrzej i dolej razem z rozpuszczonym masłem do mąki, wbij jajko, dodaj sól i cukier i wyrób na gładkie ciasto, ja wyrabiam robotem ok. 8 minut. Pozostaw w misce do wyrastania, do podwojenia objętości.
2.W miseczce wymieszaj twaróg z cukrem, cynamonem i jajkiem. W osobnej miseczce wymieszaj składniki na kruszonkę, najlepiej zrobić to rękoma, ma powstać grudkowata posypka.
3.Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży i w miarę cienki prostokąt lub na 2 prostokąty, na całość nałóż farsz i zroluj wzdłuż dłuższego boku. Połóż na deskę i tnij w 1,5 cm szerokości plastry a te układaj na blaszkę. Każdy posyp kruszonką. Pozostaw na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia.
4.Ślimaki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 190 st. C ok. 20-25 minut.
Komentarze