Ślimak

5 (180 ocen)

Fajnie wygląda i dobrze smakuje.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Rolada:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    3 łyżki mielonych orzechów (lub 1 łyżka kakao )
    3 łyżki mąki

    Krem:
    1 litr mleka
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    2 żółtka
    1 szklanka cukru
    1 i 1/2 kostki masła lub margaryny

    Ponadto:
    2 galaretki brzoskwiniowe
    puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Ślimak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rolada: UPIEC DWIE ROLADY
    Białka ubijamy z cukrem do ubitej piany dodajemy żółtka. Wsypujemy mąkę ( jeżeli wolimy wersję czekoladową to do mąki dodajemy kakao ) i orzechy.
    Pieczemy 20 min w temp 180.
    Biszkopt zrolować gorący w ścierkę i zostawić do ostygnięcia .
  • 2. Biszkopt :
    Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier , żółtka a na koniec mąkę z proszkiem - delikatnie mieszamy i pieczemy ok 30 min w temp: 180
  • 3. Gotujemy z podanych składników budyń.
    Masło lub margarynę ucieramy dodajemy ostudzony budyń.
  • Ślimak 4. Posmarować dwie rolady kremem a resztę wyłożyć na biszkopt.
    Po bokach biszkoptu położyć dwie rolady a w środku ułożyć dwa rzędy przekrojonych połówek brzoskwiń.
  • 5. Rozpuścić galaretki w 3 szklankach wody.
    Tężejąca galaretkę wylać pomiędzy rolady zalewając ułożone ćwiartki brzoskwiń.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować