Ślimaczki z serem i kokosem

0 (0 ocen)

Drożdżowe ślimaczki, polecam z kubkiem kakao

Składniki:

  • Pół kilograma mąki
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    ok. 1 szklanki letniego mleka
    20 g świeżych drożdży
    50 g miękkiego masła

    Nadzienie :
    300 g sera półtłustego
    pół opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
    3-4 łyżki cukru
    1 małe jajko
    3-4 łyżki wiórków kokosowych

    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ślimaczki z serem i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i odrobiną mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto.
    Przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu aby wyrosło (ma podwoić objętość).
  • 2. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy rozmącone jajko (odrobinę zostawiamy do posmarowania ciasta).Wsypujemy proszek budyniowy i cukier, dokładnie mieszamy.
  • Ślimaczki przed pieczeniem 3. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, odpowietrzamy i wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm.
    Wykładamy nadzienie serowe, posypujemy wiórkami, zwijamy roladę.
    Kroimy na 3-4 cm kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy jajkiem, posypujemy wiórkami.
    Pozostawiamy kilkanaście minut,aby ślimaczki podrosły, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy na złoto.

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować