- filety ze sledzia w oleju: 4 sztuki
- cebula: 2 sztuki
- rodzynki: 0.75 szklanki
- majonez: 2 łyżki
- sok z cytryny: 0.5 sztuki
- sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Ślimaczki śledziowe z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Cebulę pokroić w drobną kostkę, zalać wrzątkiem i odstawić na 2 minuty.
- Rodzynki również zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut.
- Cebulę odcedzić, przelać zimną wodą, posolić.
- Dodać odcedzone rodzynki i wymieszać z majonezem i sokiem z cytryny.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wyłożyć na półmisek, na wierzch położyć zwinięte w ślimaczki filety śledziowe uprzednio przekrojone wzdłuż, tak aby z jednego fileta powstały dwa ślimaczki.
Komentarze