Ślimaczki kawowo - orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z serkiem Stopniowo dodawać mąkę aż powstanie gładkie ciasto. Zagnieść w kulę, przykryć i odłożyć. Orzechy wymieszać z cukrem i dolewać stopniowo tyle kawy, aż mieszanka będzie wilgotna i spójna.
Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 6-7 mm. Na nim rozsmarować orzechy zostawiając 2 cm wolnego miejsca od krawędzi. Ostrożnie zwinąć roladę. Zlepić brzegi. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na całą noc.
Po schłodzeniu ciasta wyjąć je z lodówki i kroić nożem na plastry grubości 1 cm.
Piekarnik nastawić na 180°C. Ciastka układać na blasze na papierze do pieczenia w odległości 2 cm i piec 20 - 25 min. aż się lekko zezłocą. Studzić na kratce. Najlepiej smakują w dniu pieczenia.
Komentarze