Śliwowica

4.25 (263 ocen)

  • 30 min

Wyśmienita śliwowica na chłodne i długie wieczory.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 i 1/2kg śliwek węgierek,
    4 szkl. spirytusu,
    2 szkl. cukru.
Wystaw ocenę:

4.25 (263 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Śliwowica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bardzo dojrzałe węgierki ( najlepsze są z końca września), umyć, osuszyć, wydrylować, przekrawając każdą wzdłuż, włożyć do dużego słoja lub butli, zalać spirytusem, dodać kilka pestek. Naczynie zamknąć i pozostawić w ciemnym pomieszczeniu o temperaturze pokojowej cztery tygodnie. Następnie zlać nalewkę, pozostawić śliwki. Śliwki przesypać cukrem, zamknąć i pozostawić w tych samych warunkach na trzy tygodnie, po czym zlać starannie płyn ze śliwek i połączyć z wcześniej zlaną nalewką, wymieszać i wlać do butelek.

Porady

Przechowywać możliwie jak najdłużej, gdyż w miarę upływu czasu nalewka staje się coraz lepsza. Jest to bardzo mocna wódka, którą przed podaniem warto nieco złagodzić dodatkiem przegotowanej zimniej wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować