Śliwki z orzechem włoskim

4.47 (163 ocen)

  • Trudny

Fantastyczne śliwki, słodka przystawka, dodatkowo syrop może być użyty do deserów lub zrobienia nalewki.

  • Trudny

Składniki:

  • - śliwki węgierki: 1 kilogram
    - cukier: 1.5 kilograma
    - orzechy włoskie: 25 dekagramów
    - woda: 2 szklanki
Wystaw ocenę:

4.47 (163 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śliwki z orzechem włoskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki przekroić(ale nie do końca), wyjąć pestki - w ich miejsce włożyć orzech włoski.
    Śliwki nafaszerowane orzechami zalać ciepłym syropem ugotowanym z 1 kg cukru i 2 szklanek wody. Odstawić na dobę.
    Zlać syrop, dodać resztę cukru, zagotować i odszumować, włożyć śliwki i doprowadzić do wrzenia. Ponownie odstawić na dobę.
    Trzeciego dnia, zlać syrop, zagotować i ciepłym zalać śliwki, trzy razy doprowadzić do wrzenia za każdym razem odstawiając na 15 minut.
    Gorące wło9żyć do słoików i zamknąć.

    Należy uważać podczas mieszania, by orzechy nie wypadły ze śliwek.
    Syropu wychodzi więcej i jak wspominałam świetnie nadaje się do deserów lub przygotowania nalewki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować