Śliwki z orzechem włoskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki przekroić(ale nie do końca), wyjąć pestki - w ich miejsce włożyć orzech włoski.
Śliwki nafaszerowane orzechami zalać ciepłym syropem ugotowanym z 1 kg cukru i 2 szklanek wody. Odstawić na dobę.
Zlać syrop, dodać resztę cukru, zagotować i odszumować, włożyć śliwki i doprowadzić do wrzenia. Ponownie odstawić na dobę.
Trzeciego dnia, zlać syrop, zagotować i ciepłym zalać śliwki, trzy razy doprowadzić do wrzenia za każdym razem odstawiając na 15 minut.
Gorące wło9żyć do słoików i zamknąć.
Należy uważać podczas mieszania, by orzechy nie wypadły ze śliwek.
Syropu wychodzi więcej i jak wspominałam świetnie nadaje się do deserów lub przygotowania nalewki.
Komentarze