śliwki w occie na zimę

4.5 (196 ocen)

to takie przechowanie lata w słoiku

Składniki:

  • śliwki

    zalewa: (1 porcja do powielania)
    6 szkl wody
    1 szkl octu 10%
    15 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Śliwki w occie na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. śliwki umyć i wypestkować. ścisło ułożyć w wyparzonym wcześniej słoiku.
    zalewę zagotować z podanych składników i wystudzić.
    śliwki zalewamy zimną zalewą żeby zachowały kształt i nie rozlatały się. pasteryzujemy około 5-7 min

Porady

do śliwek w occie wybieramy mało dojrzałe owoce wtedy zachowują jędrność, kształt i smak. oczywiście można wzbogacać smaki i np. dodać goździki albo cynamon albo rodzynki czy dla przekory pieprz albo imbir. wersja podstawowa nadaje się dla każdego i do wszystkiego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pasteryzacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować