Śliwki w cieście francuskim

4.5 (186 ocen)

  • Łatwy

Pyszne i błyskawiczne ciasteczka pachnące wanilią

  • Łatwy

Składniki:


  • - ciasto francuskie: 275 gramów
    - duże śliwki węgierki: 6 sztuk
    - cukier waniliowy z prawdziwą wanilią: 6 łyżeczek
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Śliwki w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śliwki w cieście francuskim 1. Rozwałkowane ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku ok. 8 cm. Wyszło mi 12 takich kwadratów. W każdym z kwadratów robimy nacięcia w kształcie dwóch liter „L”, w odległości ok. 1 cm od brzegów kwadratów. Ma to wyglądać jak mniejszy (prawie) kwadrat wycięty w większym kwadracie, ale dwa rogi (po przekątnej) mają pozostać nie przecięte. Przekładamy przez siebie przeciwległe krańce ciasta (te przy przeciętych rogach), rozciągamy je tak, żeby dało się je położyć na krawędziach kwadratu i krawędzie dociskamy widelcem.
  • 2. Umyte śliwki przekrajamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek.
    Środek każdego kwadratu posypujemy cukrem waniliowym (po ½ łyżeczki na ciastko) i kładziemy połówkę śliwki (skórką do góry).
    Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż brzegi ciastek się zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować