ŚLIWKI POD KUKURYDZIANĄ CHMURKĄ z cynamonem

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby

Gorące śliwki, kukurydziana "chmurka" i cynamon. Trio jesienne, trio idealne!

  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 40g kaszki kukurydzianej
    200ml mleka
    50ml wody
    1 łyżeczka masła
    1/2 łyżeczki cynamonu
    3 śliwki Renklody

Śliwki pod kukurydzianą chmurką z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować w rondelku. Kaszkę kukurydzianą rozmieszać z wodą, wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy kaszka będzie już gęsta, dodać masło i cynamon, wymieszać, gotować jeszcze przez chwilkę. Zdjąć z ognia. Śliwki umyć, wydrążyć z nich pestki, przekroić na połówki. Ułożyć na dnie kokilki/naczynka żaroodpornego. Na wierzch wyłożyć kaszkę kukurydzianą. Wstawić do nagrzanego już piekarnika i zapiekać przez 20-30 minut w 200 stopniach. Wyjąć i podawać.

Komentarze

Podobne przepisy