Śliwki pod bezową kołderką w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Z podanych składników zagnieść szybko elastyczne ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.
- Śliwki z cukrem i połową soku zagotować. Poddusić ok 2 minuty.
- Budyń wymieszać z pozostałym sokiem, wlać do śliwek i zagotować. Dodać orzechy, wymieszać.
2.- Ciastem wyłozyć boki i dno średniej tortownicy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
- Ciasto podziurkować widelcem i Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 st.C.
3.- Po tym czasie wyłożyć śliwki i piec jeszcze 30 minut w tej samej temperaturze.
- Białka ubić na sztywno, dodać cukier i sok z cytryny ciągle ubijając.
- Bezę wyłozyć na śliwki i piec jeszcze 15 minut.
- Ciasto schłodzić, najlepiej smakuje po kilku godzinach aż śliwki stężeją.
Porady
My nie mogliśmy się doczekać i zjedliśmy lekko ciepłe. Śliwki nie do końca jeszcze stężały. Na drugi dzień było rewelacyjne.
Komentarze