ŚLIWKOWIEC

4.5 (141 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto o lekko kwaskowatym smaku. Wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki :
    4 szklanki mąki
    3/4 szklanka cukru
    3 jajka
    1 kostka margaryny
    2 łyżki śmietany 18 %
    1 proszek do pieczenia (na 0,5 kg mąki)

    Dodatki :
    50 dag śliwek
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Śliwkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ŚLIWKOWIEC 1. Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Uformować i podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkować na placek i wyłożyć nim blaszkę (o wym. 40 x 24 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Śliwki umyć, wyjąć pestki. Przekrojone na pół układać na cieście skórką do dołu. Zakryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temp. 180 st.- 190 st. około 50 minut. Po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować