Śliwkowe skrzydełka z gryczanymi kopytkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Przepis wymyśliłam od A do Z sama, był moim eksperymentem okazało się, że bardzo smacznym. Jestem strasznie dumna z tego z dania, bo jest dowodem na to, że przy odrobinie wyobraźni i niewielkim nakładzie finansowym można stworzyć na prawdę wspaniałą i ciekawą potrawę która mile zaskoczy domowników.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu I:
    -12 skrzydełek z kurczaka
    -3 saszetki kaszy gryczanej
    -2,5 łyżki powideł ze śliwek węgierek

    Składnik podstawy dodatkowy:
    -4 cebule

    Składniki robocze:
    -7 łyżek oleju słonecznikowego
    -2,5 łyżki przyprawy do skrzydełek kentucky
    -1 łyżka octu winnego
    -sok z połowy cytryny
    -szczypta pieprzu
    -szczypta soli
    -1 jajko
    -4-5 łyżek mąki pszennej
    -2 łyżki masła klarowanego (do smażenia)

    Dekoracja:
    -2 gałązki pietruszki naciowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Śliwkowe skrzydełka z gryczanymi kopytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marynowanie 1. Skrzydełka dokładnie oczyszczamy, myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski. Każde skrzydełko skrapiamy sokiem z cytryny. W osobnej miseczce dokładnie mieszamy ze sobą powidła, olej, ocet winny, pieprz i przyprawę do skrzydełek kentucky. Przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy każde skrzydełko i wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.
  • 2. Kaszę gotujemy około 20 dłużej niż jest to napisane na przepisie na opakowaniu (tak aby się rozgotowała i była bardzo miękka). Studzimy.
  • 3. Skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy przez 35-40 minut w 200 stopniach (aż skórka się ładnie spiecze)
  • kopytka gryczane 4. W tym czasie przygotowujemy kopytka: kaszę wrzucamy do miski i ubijamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy mąkę (na początku 4 łyżki, jeśli ciasto bardzo będzie się lepiło jeszcze jedną), jajko, szczyptę soli i pieprzu. Zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i wycinamy jak kopytka (ciasto lekko lepi się do rąk, ale tak ma być, dzięki temu kopytka będą delikatne). Wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
  • 5. Na patelni roztapiamy masło klarowane. Podsmażamy na złoto drobno posiekaną cebulkę.
  • 6. Gotowe kopytka układamy na talerzu, na nich układamy okrasę z cebuli. Obok kopytek układamy skrzydełka i dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Poniedziałek 6.10.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?_jtp=1&page=158 PPWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować