Śliwkowe ciasto z budyniem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki opłukać, rozdzielić na połówki i usunąć pestki. Do miski włożyć miękką margarynę, żółtka, jajko, mąkę, cukier puder, kwaśną śmietanę i proszek do pieczenia. Wszystko razem wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Jedną część ciasta równomiernie rozłożyć na blaszce. 2 szklanki mleka zagotować. W pozostałej szklance rozrobić budynie czekoladowe. Na wrzące mleko wlać rozrobione budynie. Mieszać energicznie, żeby nie powstały grudki. Gorący budyń wylać na surowe ciasto. Na budyń poukładać połówki śliwek środkiem do góry. Posypać je cukrem waniliowym. Drugą część ciasta rozwałkować. Ułożyć na wierzchu, na śliwkach. Ciasto piec 1 godzinę w 180 st C. Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystygnięcia. Na wierzchu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Komentarze