Śliwkowa słodycz

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smak tego ciasta zadowoli wszystkich miłośników słodkości. Nawet tych o wyrafinowanym guście.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    • 15 dag mąki tortowej,
    • 15 dag mąki krupczatki,
    • 2 łyżeczki miodu,
    • 1 płaska łyżeczka sody,
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 jajko,
    • 15 dag margaryny

    Dodatkowo:
    - 1 mleko toffi,
    - 0,5 kg suszonych śliwek kalifornijskich,
    - 2 czekolady mleczne


    Masa:
    - 1 kostka masła,
    - 1 szklanka cukru pudru,
    - 2 galaretki cytrynowe,
    - 3 żółtka,
    - 0,5 litry śmietanki 30%,

Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Śliwkowa słodycz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śliwkowa słodycz 1. Ciasto miodowe: Mąkę przesypujemy na stolnicę. Dodajemy margarynę, siekamy razem. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Każde ciasto należy oddzielnie rozwałkować, wyłożyć blaszkę i upiec w 180ºC przez około 15 min.
  • śliwkowa słodycz 2. Masa: Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litry wody. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem. Dokładamy stopniowo żółtka. Oddzielnie ubijamy śmietankę i dokładamy do masła utartego z żółtkami i cukrem. Do całości wlewamy tężejącą galaretkę.

    Masę wylewamy na pierwsze ciasto miodowe i przykrywamy drugim.
    Ciasto odkładamy do lodówki do zastygnięcia.

    Gdy masa już stężeje górne ciasto smarujemy mlekiem toffi. Układamy na nim pokrojone śliwki i całość polewamy rozpuszczonymi czekoladami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować