Śliwkowa rolada z ricottą i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smaczny i ciekawy deser nie tylko dla dzieci. Kompozycja kilku smaków, które tworzą razem niebanalną całość.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu
    250 g sera ricotta
    3 łyżeczki mąki kokosowej
    4 kostki białej lub innej czekolady

    składnik dodatkowy podstawowy
    1 szkl suszonych śliwek

    dodatkowo
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 łyżka śmietany
    2 łyżeczki brązowego cukru

    dekoracja
    jagody goi
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Śliwkowa rolada z ricottą i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanej porcji śliwek odkładamy 3 sztuki. Pozostałe, jeśli są bardzo wysuszone, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Następnie miksujemy z 2 łyżeczkami mąki kokosowej i olejem. Powstałą lepką papkę wykładamy na papier do pieczenia. Równomiernie rozsmarowujemy na grubość ok. 1 mm. Ser ricotta dokładnie mieszamy z brązowym cukrem i 1 łyżeczką maki kokosowej. Jeśli masa jest za bardzo zbita dodajemy śmietanę. Rozkładamy ją na warstwie ze śliwek. Pozostałe owoce oraz czekoladę (może być dowolna, ja użyłam białej z kawałkami jagód) kroimy w drobną kostkę. Układamy wzdłuż jednego brzegu lekko dociskają. Całość zawijamy i wstawiamy do lodówki razem z papierem na kilka godzin aby dobrze stężała. Przed podaniem dekorujemy wiórkami kokosowymi i jagodami goi.
  • 2. 1. Z podanej porcji śliwek odkładamy 3 sztuki. Pozostałe, jeśli są bardzo wysuszone, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Następnie miksujemy z 2 łyżeczkami mąki kokosowej i olejem.

    2. Powstałą lepką papkę wykładamy na papier do pieczenia. Równomiernie rozsmarowujemy na grubość ok. 1 mm.

    3. Ser ricotta dokładnie mieszamy z brązowym cukrem i 1 łyżeczką maki kokosowej. Jeśli masa jest za bardzo zbita dodajemy śmietanę. Rozkładamy ją na warstwie ze śliwek.

    4. Pozostałe owoce oraz czekoladę (może być dowolna, ja użyłam białej z kawałkami jagód) kroimy w drobną kostkę. Układamy wzdłuż jednego brzegu lekko dociskają.

    5. Całość zawijamy i wstawiamy do lodówki razem z papierem na kilka godzin aby dobrze stężała.

    6. Przed podaniem dekorujemy wiórkami kokosowymi i jagodami goi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci

Podobne przepisy

To może cię zainteresować