Śledziki z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na godzinę lub dwie. Następnie wodę odlewamy, płuczemy jeszcze raz i odsączamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na noc do lodówki.
2.Następnego dnia przygotowujemy sos. Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie w talarki, solimy i smażymy na oleju. Gdy zarumieni się dodajemy pokrojone w kostkę ogórki. Następnie dodajemy zmieszany sok pomidorowy z koncentratem (możemy też dodać trochę ketchupu). Gotujemy na małym ogniu. Gdy sos zacznie wrzeć dodajemy rodzynki. Sos przyprawiamy solą, cukrem, curry i chili. Gotujemy przez kilka minut.
3.Śledzie kroimy na około 2-3 cm kawałki, układamy w misce lub w słoiczkach. Zalewamy gorącym sosem. Gdy danie ostygnie odstawiamy do lodówki na minimum jedną dobę. Najlepiej smakują po kilku dniach.
Komentarze