ŚLEDZIKI W ZALEWIE PAPRYKOWEJ

0 (0 ocen)

  • 40 min

Potrawę łatwo się przyrządza, jest smaczna i niedroga.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg małych śledzików ( lub śledzi zielonych )

    2 czerwone papryki
    2 - 3 cebule pokrojone w kostkę
    3 - 4 łyżki oleju
    1 mały koncentrat pomidorowy
    tyleż samo wody
    ketchup do smaku
    mąka do obtoczenia śledzików

    Zalewa :
    1 szklanka octu
    5 szklanek wody
    2 łyżeczki soli
    6 łyżeczek cukru
    3 średnie cebule pokrojone w plastry
    kilka ziaren ziela angielskiego
    3 - 4 liście laurowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledziki w zalewie paprykowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować zalewę z podanych składników. Schłodzić.
    Śledzie umyć, osuszyć, obtoczyć w mące i bardzo krótko smażyć w niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do pojemnika.
    Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i poddusić na oleju. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, wodę i ketchup wg uznania. Usmażone śledziki zalać zalewą. Pozostawić na kilka godzin w lodówce, by wszystko się "przegryzło".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować