Potrawę łatwo się przyrządza, jest smaczna i niedroga.
40 min
Składniki:
1 kg małych śledzików ( lub śledzi zielonych )
2 czerwone papryki
2 - 3 cebule pokrojone w kostkę
3 - 4 łyżki oleju
1 mały koncentrat pomidorowy
tyleż samo wody
ketchup do smaku
mąka do obtoczenia śledzików
Zalewa :
1 szklanka octu
5 szklanek wody
2 łyżeczki soli
6 łyżeczek cukru
3 średnie cebule pokrojone w plastry
kilka ziaren ziela angielskiego
3 - 4 liście laurowe
Śledziki w zalewie paprykowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować zalewę z podanych składników. Schłodzić.
Śledzie umyć, osuszyć, obtoczyć w mące i bardzo krótko smażyć w niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do pojemnika.
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i poddusić na oleju. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, wodę i ketchup wg uznania. Usmażone śledziki zalać zalewą. Pozostawić na kilka godzin w lodówce, by wszystko się "przegryzło".
Komentarze