Śledzik pod pierzynką, tzw. szuba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, marchew, buraki gotujemy aż będą miękkie i studzimy. Obieramy ze skórki. Śledzie osączamy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę drobno kroimy i mieszamy ze śledziem. Solimy. Na dno naczynia wykładamy śledzie z cebulą, które smarujemy cienką warstwą majonezu.
2.Na śledzie wykładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Ziemniaki solimy i posypujemy pieprzem, nakładamy majonez.
3.Na to wykładamy starte na tarce o grubych oczkach buraczki. Następnie solimy, posypujemy pieprzem, smarujemy majonezem.
4.Na buraczki nakładamy drobno pokrojoną marchewkę, którą solimy i nakładamy delikatnie majonez. Na wierzch wykładamy posiekane drobno ugotowane jajka. Schładzamy w lodówce.
Komentarze