Śledzik pod pierzynką, tzw. szuba

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo lubię tą sałatkę, ale najczęściej przygotowuję ją w święta lub w karnawale.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 opakowanie śledzi w oleju a la matjas
    1 cebula
    3-4 buraki
    3-4 ziemniaki
    3 marchewki
    4 jajka
    1 słoik majonezu
    sól, pieprz

Śledzik pod pierzynką, tzw. szuba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzik pod pierzynką 1. Ziemniaki, marchew, buraki gotujemy aż będą miękkie i studzimy. Obieramy ze skórki. Śledzie osączamy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę drobno kroimy i mieszamy ze śledziem. Solimy. Na dno naczynia wykładamy śledzie z cebulą, które smarujemy cienką warstwą majonezu.
  • Śledzik pod pierzynką 2. Na śledzie wykładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Ziemniaki solimy i posypujemy pieprzem, nakładamy majonez.
  • Śledzik pod pierzynką 3. Na to wykładamy starte na tarce o grubych oczkach buraczki. Następnie solimy, posypujemy pieprzem, smarujemy majonezem.
  • Śledzik pod pierzynką 4. Na buraczki nakładamy drobno pokrojoną marchewkę, którą solimy i nakładamy delikatnie majonez. Na wierzch wykładamy posiekane drobno ugotowane jajka. Schładzamy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy