Śledzik pod warzywną pierzyną z pieczonym burakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Tę sałatkę śledziową robiłam już wielokrotnie pod różną postacią ale chyba w tej wersji smakuje mi najbardziej, w szklanym "garnku " prezentuje się znakomicie, polecam na różne okazje!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 5 płatów śledzi w oleju
    3 marchewki
    3 ziemniaki
    1 duży burak
    4 ogórki kiszone
    1 cebula lub por
    1 jabłko
    4 jajka
    4 łyżki majonezu
    1 łyżka musztardy
    sól morska do smaku
    pieprz świeżo mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Śledzik pod warzywną pierzyną z pieczonym burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0svkbw3 1. Obrane ziemniaki i marchewkę gotujemy do miękkości, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wyszorowanego buraka ze skórką okręcamy w folię aluminiową, pieczemy do miękkości w piekarniku, po upieczeniu obieramy ze skórki. Jajka gotujemy na twardo, obieramy.
    Śledzie osączamy z zalewy kroimy na małe paseczki, układamy na dnie szklanego naczynia, smarujemy łyżką musztardy.
  • image-1vrohwn 2. Na śledzie układamy warstwę posiekanej cebuli lub pora następnie tarte na tarce jarzynowej pieczone buraki.Solimy do smaku i posypujemy pieprzem.
    Następnie dajemy warstwę pokrojonych ogórków , smarujemy cienko majonezem. Posypujemy tartymi na tarce ziemniakami oraz marchewką znów smarujemy majonezem, posypujemy pokrojonym jabłkiem i startymi na tarce jajkami, wkładamy do lodówki na dzień lub dwa aby smaki się przegryzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Sałata Ziemniaki Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować