Tę sałatkę śledziową robiłam już wielokrotnie pod różną postacią ale chyba w tej wersji smakuje mi najbardziej, w szklanym "garnku " prezentuje się znakomicie, polecam na różne okazje!
1 godz. 40 min
Składniki:
5 płatów śledzi w oleju
3 marchewki
3 ziemniaki
1 duży burak
4 ogórki kiszone
1 cebula lub por
1 jabłko
4 jajka
4 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
sól morska do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku
Śledzik pod warzywną pierzyną z pieczonym burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki i marchewkę gotujemy do miękkości, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wyszorowanego buraka ze skórką okręcamy w folię aluminiową, pieczemy do miękkości w piekarniku, po upieczeniu obieramy ze skórki. Jajka gotujemy na twardo, obieramy.
Śledzie osączamy z zalewy kroimy na małe paseczki, układamy na dnie szklanego naczynia, smarujemy łyżką musztardy.
2.Na śledzie układamy warstwę posiekanej cebuli lub pora następnie tarte na tarce jarzynowej pieczone buraki.Solimy do smaku i posypujemy pieprzem.
Następnie dajemy warstwę pokrojonych ogórków , smarujemy cienko majonezem. Posypujemy tartymi na tarce ziemniakami oraz marchewką znów smarujemy majonezem, posypujemy pokrojonym jabłkiem i startymi na tarce jajkami, wkładamy do lodówki na dzień lub dwa aby smaki się przegryzły.
Komentarze