Śledzik jak nie śledzik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie obieramy ze skóry i wyjmujemy kręgosłup. I zalewamy mlekiem zostawiamy na noc. Wyjmujemy z mleka przyprawiamy solą, pieprzem, skórką cytrynową. Jajko rozmącamy, zanurzamy w nim śledzie i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na sklarowanym maśle.
2.Marchewkę kroimy,(ja robię marchewkowe spaghetti) dusimy na maśle solimy i pieprzymy na koniec dodajemy miód.
3.Czosnek niedźwiedzi dusimy na maśle dodajemy sól i pieprz ziołowy. Dodajemy śmietanę i dusimy, aż sos się zredukuje.
4.Układamy na talerzu warstwami: uduszona marchewka, czosnek niedźwiedzi, śledź, posypujemy parmezanem i skrapiamy sokiem z cytryny. Całość ozdabiamy cytryną.
Porady
W ten sposób możemy zrobić również inne rodzaje ryb, ale śledź wychodzi naprawdę wyborny.
Komentarze