Śledzik marynowany bez octu

4.97 (157 ocen)

Niektóre osoby nie mogą jeść potraw z octem, to przepis dla nich-łagodny śledzik z kiszonym ogórkiem i cebulą.

Składniki:

  • Na słoik o pojemności 700 ml :
    - 3 filety śledziowe matiasy
    -1 duża cebula
    -3 nieduże ogórki kwaszone + sok
    -sok z jednej cytryny
    -olej ok pół szklanki
    -koper do dekoracji
    -2 listki laurowe
    -4 ziarenka ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.97 (157 ocen)

Zobacz również:

Sledzie marynowane Przystawki

Śledzik marynowany bez octu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, pokroić w paseczki takie na jeden kęs, skropić obficie sokiem z cytryny.
    Cebulę pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem i ostudzić.
    Ogórki pokroić w plasterki.
  • 2. Układać warstwami w słoiku, aż do wyczerpania składników. Zalać sokiem z ogórków do połowy wysokości, uzupełnić do pełna olejem.
    Słoik zakręcić , odwrócić kilkakrotnie do góry dnem aby składniki zalewy się wymieszały. Odstawić do lodówki na dobę lub dwie.
    Podawać udekorowane koprem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować