Śledzie z dodatkiem żurawiny i marynowanej cebulki smakują wyśmienicie.
Składniki:
0,5 kg śledzi (solone, bez skóry)
3 duże cebule
1/3 szkl. suszonej żurawiny
1-2 łyżki suszonego majeranku
ok. 1 szkl. lub więcej oleju rzepakowego lub słonecznikowego
pieprz różowy lub czarny, świeżo mielony lub młotkowany - w ilości jaką lubicie
zalewa do cebuli:
1/2 szkl. octu winnego
1/4 szkl. wody
1/2 łyżeczki soli
1 czubata łyżeczka cukru
Śledzie z żurawiną i marynowaną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie namoczyć w zimnej wodzie (lub mleku) i pozostawić ok. 1 godzinę lub dłużej (jeśli lubicie mniej słone).
Wyłożyć śledzie na sito, aby ociekły z wody i osuszyć ręcznikami papierowymi.
Śledzie pokroić w plastry o szerokości 4 cm i oprószyć majerankiem.
Żurawinę zalać wrzątkiem i pozostawić 15 min. Następnie wyłożyć na sito, aby odciekła z wody.
Cebulę obrać, pokroić w plastry, zalać wrzątkiem. Po 1 minucie przełożyć cebulę na sito, przepłukać zimna wodą i pozostawić 15 min., aby woda odciekła.
Składniki zalewy wymieszać w misce, dołożyć cebulę, dokładnie wymieszać, pozostawić 1 godzinę do zamarynowania cebuli.
Cebulę wyłożyć na sito, aby odciekła z marynaty.
W słoiku ułożyć warstwę śledzi, dodać małą szczyptę pieprzu. Następnie ułożyć warstwę cebulki i żurawinę. Kontynuować naprzemienne układanie do wyczerpania składników.
Śledzie zalać olejem, tak aby je zakrył. Wstawić na dobę do lodówki, żeby składniki ,,przegryzły się".
Komentarze