Śledzie z żurawiną

4.5 (168 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

żurawina nadaje im ciekawy smaczek

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg sledzi marynowanych z octu lub solone wymoczone
    4 cebule czerwone
    200 gram suszonej żurawiny
    10 ziarenek pieprzu kolorowego
    1 listek laurowy
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    3 gozdziki
    0,5 szklanki wody lub wina
    Około 1 litr oleju słonecznikowego, tyle, aby zakrył sledzie
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sledzie z żurawiną 1. Filety pokroić na kawałki. Solone wymoczyć przez kilka godzin w wodzie i mleku.
    Żurawinę zalać winem lub wrzącą wodą, odstawić na kilka minut i osączyć.
    Cebule pokroić w talarki lub piórka.
    W słoju układać warstwami: cebula, śledzie, żurawina, cebula. Wrzucić pieprz, ziele, gozdziki, listek laurowy i zalać olejem.
    Słoik zakręcić i wynieść w chłodne miejsce lub wstawić do lodówki.
    Najlepsze dopiero po 2-3 dniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować