Śledzie z porem i kukurydzą

4.5 (159 ocen)

  • 30 min

Wyśmienita przekąska o łagodnym smaku, idealne na wigilijny stół. Można je dłużej przechowywać w chłodnym miejscu.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg płatów śledziowych Matiasy
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka kolorowego pieprzu
    1 por średniej wielkości
    1/2 puszki kukurydzy
    2 małe ogórki korniszony
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z porem i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. śledzie wymoczyć, odsączyć na durszlaku, pokroić na małe kawałki. Pora wyszorować, osuszyć, pokroić w cienkie krążki, sparzyć gotowaną wodą, odsączyć, wystudzić. Ogórka pokroić w drobną kostkę. Ułożyć w misce porcję śledzi, przykryć warstwą pora, kukurydzy i ogórka. Czynność powtórzyć do wyczerpania zapasów. Na wierzch mieszanki śledziowo- warzywnej rozsypać kolorowy pieprz, skropić octem i polać olejem. Całość odstawić na 1 godzinę. Następnie wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.

Porady

Do śledzi można dodać 2-3 łyżki czerwonej fasoli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować