Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami

4.5 (182 ocen)

  • 20 min

Śledzie są bardzo wdzięcznym składnikiem, który doskonale komponują się z różnymi dodatkami. W zestawieniu z suszonymi pomidorami i chrupiącymi orzechami smakuje fantastycznie.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 cebula
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    4 gotowe filety śledziowe a'la matias
    250g suszonych pomidorów w oleju
    łyżka octu winnego
    50g orzechów
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Przystawki

Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe opłukać z oleju i namoczyć w wodzie prze około 1h. W tym czasie zmieniając wodę 3-4-krotnie.
    Cebulę obrać i pokroić w piórka. Położyć na sitku i sparzyć wrzątkiem. Włożyć do miski, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać póki cebula jest jeszcze ciepła.
    Dodać pokrojone na kawałki filety śledziowe, posiekane w kawałeczki suszone pomidory, posiekane orzechy oraz ocet winny i wymieszać składniki. Dolać oleju z suszonych pomidorów.
    Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce do tygodnia. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Suszone pomidory Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować