Niezbyt skomplikowany ale smaczny przepis na święta. I co ważne osoby na diecie lub takie, które utrzymują wagę spokojnie mogą sięgnąć po nie, zapraszam:)
Składniki:
Składniki na dwie małe porcje:
110 g filetów ala matjas
2 ogórki konserowowe
4 suszone pomidory ( nie z oleju)
1/2 szklanki octu jabłkowego
3/4 szklanki wody
55 g koncentratu pomidorowego
25 g ketchupu pikantnego
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
3 goździki
2 cebule
2 łyżeczki cukru
sól do smaku
Śledzie z ogórkiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie odsączyć z zalewy, przełożyć do miski i zalać zimną wodą. Zostawić na całą noc. Kolejnego dnia zmienić wodę i zostawić jeszcze na godzinę, następnie odcedzić i zostawić na sicie.
2.Zalewa:
Pomidory pokroić w małą kostkę. Przełożyć do garnka, dodać ocet, wodę oraz przyprawy ( poza solą). Wsypać cukier, zamieszać i postawić na ogień. Doprowadzić do zagotowania.
3.Gdy cukier się zupełnie rozpuści dodać koncentrat wymieszany z ketchupem. Dobrze wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować aż płyn lekko zgęstnieje. Zestawić z ognia i odłożyć do całkowitego ostygnięcia.
4.Wykonanie:
Cebule pokroić w cienkie piórka. Przełożyć do miski, odrobinę posolić i odłożyć na około 30 minut. W między czasie ogórki pokroić w słupki
5.a śledzie na kawałki po około 2 cm. Dodać do cebuli, wymieszać.
6.Zalać zalewą, ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na całą noc. Dobre do jedzenia już na drugi dzień, ale najlepiej smakuje jak "przegryzie" się 3-4 dni czyli jeszcze macie czas na przygotowanie:) Do dzieła:
Komentarze